معرفی
شرکت گلی مال شرکت پرورش و فروش گل های تزئینی و آپارتمانی میباشد که در سال 1398 در شهرستان تنکابن در استان مازندران تاسیس شد .این شرکت تخصص و مهارت بالا در عرصه تولید و پرورش انواع مختلفی از گلها را داراست و بدنبال پیشرفت در این زمینه می باشد در ادامه گفته میشود که به دلیل سفارشات زیاد از سراسر کشور موجب شده تا گلخانه جدیدی که در حال تکمیل شدن می باشد و بزودی شاهد آن خواهیم بود . این شرکت با همکاری گلخانه های دیگر در شهر ها و حتی استان های دیگر بدنبال ارتقای و افزایش ارتباطات میباشد و در صورت لازم دست به پرورش گیاهان دیگر گلخانه ها بکند از آغاز شروع فعالیت این گلخانه اهمیت رسیدگی و استفاده از کودهای شیمیایی مناسب باعث شده تا بسیاری از مشتریان احساس رضایت داشته باشند اعتماد خریداران شد .
مزایای کاشت گلخانه ای
- صرفه جویی در مصرف آب
- افزایش کیفیت محصول (با کنترل بهتر آفات با روش های کنترل بیولوژیکی و کاهش مصرف سموم)
- استفاده از اراضی غیر قابل کشت با سیستم هیدرو پونیک
- عدم وابستگی تولید به شرایط محیطی و امکان بازار یابی مناسب و تنظیم برنامه کشت
- تولید محصول در تمام فصل های سال
- اشتغال زائی بیشتر در واحد سطح
- امکان استفاده از تکنیکهای جدید کشاورزی مانند کشت طبقاتی
محل احداث گلخانه
یکی از اولین تصمیماتی که باید اتخاذ شود، این است که گلخانه به صورت یک واحد جداگانه، در تماس با ساختمانهای موجود یا به صورت بخشی از ساختمانهای جدید ساخته شود. گلخانههای متصل به هم معمولاً هزینههای ساخت و گرمایش کمتری داشته و دسترسی آسانتری دارند، اما گیاهان نور کمتری دریافت میکنند. گلخانههای متصل به هم باید رو به جنوب ساخته شوند. یک گلخانه مستقل میتواند در محلی دورتر از ساختمانهای موجود ساخته شود. گیاهان در چنین گلخانهای نور خورشید را از همه جهات دریافت میکنند. این گلخانهها از لحاظ ساخت و سیستم حرارتی بسیار گران هستند و هزینههای فوقالعادهای برای خطوط آب و برق لازم دارند. یک گلخانه میتواند در هراندازهای ساخته شود اما کوچکترین گلخانهای که میتوان در نظر گرفت چیزی در حدود ۲۰۰ فوت مربع است (۱۸٫۴ متر مربع). گلخانههای کوچکتر به نسبت از لحاظ ساخت و عملکرد بسیار گران هستند. مسائلی که باید برای احداث گلخانه در نظر داشت عبارتند از: دسترسی به راههای حمل و نقل که با احداث هر چه نزدیکتر به راههای اصلی این مشکل به حداقل میرسد. نوع سوخت مصرفی در گلخانه؛ در مناطقی که امکان دسترسی به گاز طبیعی وجود دارد میتوان با کاربرد این سوخت ارزان هزینهها را به مقدار زیادی در تولید فصل سرما کاهش داد. دسترسی به منابع آب با کیفیت و کمیت مناسب. اثرات محیطی؛ جایی که دائماً دارای آب و هوای نامساعد، بارانهای شدید، سایه ناشی از واقع شدن در دامنه شمالی کوههای بلند یا درختان سربه فلک کشیده میباشد مناسب احداث گلخانه نیست. شدت نور یکی از عوامل تعیینکننده محسوب میگردد. نوع محصولی که در برنامه تولید قرارمی گیرد. با توجه به اینکه گرایشها به سمت تولید اختصاصی محصولات است و دستور کار تولید پس از مطالعه ابتدایی بازار داخلی و خارجی مشخص میگردد قبل از احداث، ابتدا بایستی تعیین کنند که چه محصولی تولید شود سپس تصمیم به احداث گلخانه در منطقه و اقلیمی مناسب آن محصول بگیرید. *در نظر داشتن قوانین مربوط به زمین محدودههای شهری و احداث و بهرهبرداری از گلخانهها و… محل احداث بایستی حتی الامکان مسطح باشد چرا که در صورت ناهمواری و شیبدار بودن، ایجاد یک گلخانه بزرگ با مشکلات و هزینههای زیادی برای تسطیح همراه خواهد بود.
جریان هوا در گلخانه
گردش هوا در گلخانه ضروری است. وقتی که یک گیاه در معرض جریان هوای تازه درخارج از گلخانه باشد، هوای تازه در نزدیکی برگها تأمین شده و گیاه میتواند اکسیژن پس داده و از دی اکسید کربن تازه استفاده نماید. جریان هوا همچنین به پایین نگه داشتن رطوبت نسبی و کنترل دما در گلخانه کمک مینماید. گلخانههای تجاری به همه نیازمندیهای اشاره شده در بالا و حتی بیشتر از آن وابستهاند. در یک گلخانه تجاری هدف اصلی سود دهی است؛ برای رسیدن به این هدف، گلخانه باید از لحاظ تأمین شرایط محیطی مطلوب کارآمد باشد. نور و دمای گلخانه باید بهطور سخت و جدی کنترل شود. اخیراً کامپیوترها برای چنین کنترلهایی بهطور گسترده مورد استفاده قرار گرفتهاند. همچنین وجود گازهای سمی و گرد و غبار در گلخانه ممکن است یک مشکل جدی باشد. این گازها شامل مونو اکسید کربن، اکسید نیتروژن و دیاکسید نیتروژن میباشند؛ که ممکن است از وسایل حرارتی متصاعد شوند.
کنترل شرایط محیطی گلخانه
فعالیتهای شیمیایی صورت گرفته در فرایند فتوسنتز گیاهان، مستقیماً متأثر از شرایط محیطی میباشد. فتوسنتز به عواملی مانند دما، شدت نور و وجود آب و مواد غذایی وابستهاست. تنفس گیاه نسبت به دما ی محیطی متفاوت میباشد. محدوده دمایی توصیه شده برای بیشتر گیاهان گلخانهای که منجر به بالاترین بازده فتوسنتزی میشود، چیزی بین ۵۰ تا ۸۵ درجه فارنهایت میباشد؛ بنابراین بدون توجه به اینکه گلخانه برای چه کاری مورد استفاده قرار میگیرد، باید محیط آن کنترل شده باشد؛ این کار برای سلامت گیاهان گلخانه ضروری میباشد.
دما در گلخانه
تنظیم دمای گلخانه شرط اولیه برای رشد و نمو بسیاری از گیاهان است. نیاز گیاهان به گرما دامنههای مختلفی دارد. بعضی از گیاهان، مثل گیاهان گرمسیری، به دمای بیشتر نیاز دارند. بعضی دیگر در دمای کمتر از ۲۰ درجه سانتیگراد هم به خوبی رشد و نمو میکنند، مانند گیاهانی که از مناطق سردسیری منقل شدهاند، از جمله پامچال که در جنگلهای شمال دیده میشود. اما چگونگی تنظیم دما در گلخانهها بستگی به سیستم گرمایی دارد. انواع بخاریها یا سیستمهای گازی میتوانند مورد استفاده قرار بگیرند. سیستمهای حرارتی باید توان توزیع یکنواخت دما را داشته باشند و فاقد اثرات زیستمحیطی باشند. دمای روزانه و شبانه توصیه شده برای چند محصول متداول گلخانهای؛ محصول دمای شبانه (F) دمای روزانه (F) گوجه فرنگی ۶۶–۶۰ ۸۰–۷۰ کاهو ۵۵ ۷۸–۷۰ خیار ۶۵ ۸۰ فلفل ۶۲ ۸۰–۷۰ گل داودی ۶۳–۶۲ ۸۰–۷۵ گل شمعدانی ۶۰–۵۵ ۷۵–۷۰
نیاز نوری گیاهان
همه گیاهان به یک اندازه به نور نیازمند نیستند. گیاهان از نظر نیاز نوری به سه گروه تقسیم میشوند. گیاهان روز بلندLDP: Long Day Plants برای به گل رفتن بین ۱۰ تا ۱۴ ساعت به نور نیاز دارند، مانند گیاهان فصلی تابستانه نظیر آحار، اطلسی، ناز و میمون. گیاهان روز کوتاه SDP: Short Day Plants برای به گل رفتن نیاز نوری کمتر از ۱۲ ساعت دارند؛ که در نقطه مقابل گیاهان روز بلند قرار میگیرند، مثل گل داودی. گیاهان بیتفاوت به طول روز NDP: Neutral Day Plants برای نگهداری در منزل بسیار مناسب و مطلوب هستند. مثل گل حنا یا بگونیا که حساسیتی نسبت به طول روز ندارند و در تمام طول سال گل دارند. البته نیازنوری درگیاه به دوقسمت تقسیم می شود.قسمت اول طول روز که توضیحات آن دربالا داده شد وقسمت دوم شدت نورمی باشدکه این نیاز برای هرگیاهی متفاوت بوده ونورگلخانه درابتداتوسط نورسنج اندازه گیری شده وهرگیاهی رامتناسب بانورموجودکشت کرده ویانورموجوددرگلخانه راازابتداتنظیم کرده وسیستمهای کنترل نورنیزدراین زمینه پدیدمی آورند وسپس اقدام به کشت می کنند
آبیاری گلخانهها
تأمین رطوبت یکی از پارامترهای مهم برای رشد و نمو گیاهان است. بعد از شناخت نیاز رطوبتی گیاهان، آنها را در گلخانههای خاص خود جایگزین میکنیم یعنی همه گیاهان در یک نوع گلخانه نگهداری نمیشوند. در سطوح تخصصی و بزرگ، هر گلخانه برای یک محصول یا تعدادی محصول مشابه با نیازهای یکسان در نظر گرفته میشود. انواع روشهای آبیاری بهطور خلاصه به شرح زیر است. آبیاری سطحی (ثقلی): سیستمهای آبیاری سطحی راندمان پایینی داشته و اتلاف آب در آن بالا است. در عین حال باعث شستشوی املاح، افزایش رشد علفهای هرز و بروز انواع بیماریهای قارچی و انگلی و پوسیدگی میشود. این سیستمها به صورت آبیاری کرتی و نواری اجرا میگردد. آبیاری تحت فشار ۱- آبیاری بارانی: هدف از آبیاری بارانی توزیع یکنواخت آب برای تمام گیاهان و کاهش دمای محیط و افزایش رطوبت است. راندمان مصرف آب ۷۵در صد است. هزینه ابتدایی زیاد از معایب این سیستم است. ۲- آبیاری قطرهای: در این روش آب، کودهای شیمیایی و سایر مواد مورد نیاز گیاه به صورت محلول توسط قطره چکانهای نصب شده روی لولههای جانبی در اختیار گیاه قرار میگیرد. راندمان مصرف آب ۹۰ در صد است و چون قطره چکانها در کنار بوته یا ساقه گیاه قرار میگیرند امکان رشد و توسعه علفهای هرز از بین میرود.
زهکشی گلخانه وبادشکن
یکی از موارد مهم در احداث یک گلخانه توجه به زهکشی گلخانهاست. در مناطقی با زمینهای دارای بافت سخت و با لایه تحتالارض غیرقابل نفوذ با قرار دادن لولههای سفالی منفذ دار زیربسترها یا به طرق ابتکاری دیگر تمهیدات لازم را در جهت بهبود زهکشی میاندیشند در مناطق باد خیز ردیفی از درختان یا یک مانع طبیعی مثل تپه برای کاهش خسارت باد استفاده میشود. حداقل فاصله درختان از گلخانه در شرق و غرب بایستی حدود ۵/۲ برابر ارتفاع درختان باشد. این فاصله در قسمت جنوبی بیش از یک ارتفاع درختان است.